- آبان 30, 1402
- حمید وجدانی
- 0
لجستیک چیست؟
لجستیک به فرآیند کلی مدیریت نحوه دریافت، ذخیره و انتقال منابع به مقصد نهایی اشاره دارد. مدیریت لجستیک شامل شناسایی توزیع کنندگان و تامین کنندگان بالقوه و تعیین اثربخشی و دسترسی آنها است.
“لجستیک” در ابتدا یک اصطلاح در صنایع نظامی بود که برای اشاره به نحوه دستیابی، ذخیره و جابجایی تجهیزات و تدارکات توسط پرسنل نظامی استفاده میشد. این اصطلاح اکنون به طور گسترده در بخش تجاری، به ویژه توسط شرکتهایی در بخشهای تولیدی استفاده میشود. با ادامه مقاله “لجستیک و مدیریت لجستیک” از مجله بهروز رسان همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
تفاوت لجستیک با زنجیره تامین و پخش
واژه لجستیک گاهی بجای زنجیره تامین و پخش کالا به کار میرود. درصورتی که لجستیک بخشی از زنجیره تامین است و حمل و نقل نیز بخشی از فرآیندهای لجستیکی است. لجستیک، اجزا و استانداردهای آن، به بررسی فرآیندهای حمل و نقل، انبارداری و مدیریت زنجیره تأمین میپردازد.
درک لجستیک در مدیریت و تجارت
ببینید هدف مدیریت لجستیک این است که مقدار مناسبی از منابع یا مواد را در یک زمان مناسب، به مکان درست در شرایط درست و زمان به موقع برساند. جوری که باعث افزایش بهرهوری شود و مواد یا منابع سالم به مقصد برسند.
به عنوان مثال، در صنعت FMCG، لجستیک شامل مدیریت فروش، انبارش، پردازش و توزیع است. مدیران لجستیک در این صنعت محصولات و افراد را در طول زنجیره تامین مدیریت میکنند. اگر مدیریت لجستیک ضعیف باشد، باعث میشود:
- تحویل نابهنگام باشد.
- پاسخگویی به مشتریان درست انجام نشود.
- هزینه ها افزایش یابد.
- و در نهایت کسبوکار آسیب ببیند.
لجستیک FMCG، به بهینهسازی جریان محصولات تندمصرف از تولید تا مصرف میپردازد، اطمینان از عرضه به موقع و مدیریت انبار با کارآیی بالا را تضمین میکند. همچنین پیچیدگی تامین مواد اولیه باعث شده که مفهوم لجستیک تجاری از دهه 1960 میلادی تغییر کند. چرا میگوییم لجستیک تجاری؟ چون لجستیک در صنایع نظامی نیز کاربرد دارد. با پیشرفت تکنولوژی نیز فرآیندهای پیچیده لجستیکی، مبتنی بر نرم افزارهای مدرن شده و شرکت های تخصصی تولید و ارائه نرم افزارهای لجستیکی به وجود آمده اند.
شرکت های تولیدی ممکن است تصمیم بگیرند که مدیریت لجستیک خود را به متخصصان برون سپاری کنند یا در صورت مقرون به صرفه بودن، لجستیک را به صورت داخلی مدیریت کنند.
وظایف یک مدیر لجستیک (لجستیک و مدیریت لجستیک)
وظایفی که یک مدیر لجستیک مسئول آن است بسته به کسب و کار متفاوت است. مسئولیت های اولیه شامل نظارت و مدیریت موجودی با ترتیب دادن حمل و نقل مناسب و مدیریت انبار است. یک مدیر لجستیک ماهر فرآیند لجستیک را برنامه ریزی می کند و مراحل را با میزان موجودی و منابع در طول زنجیره تامین هماهنگ می کند. آموزش تخصصی در مدیریت زنجیره تامین و لجستیک اغلب شامل دوره های اصلی یا انتخابی یا حتی برنامه های مطالعاتی مجزا در آموزش کسب و کار است.
چه مشاغلی در صنعت لجستیک وجود دارد؟
مشاغل در لجستیک می تواند شامل راننده کامیون، نماینده خدمات مشتری، توزیع کننده، عامل حمل و نقل، مدیر زنجیره تامین، تحلیلگر حمل و نقل، مدیر تدارکات، تدارکات، و مدیر عملیات و غیره باشد. هنگامی که یک شرکت لجستیک خود را بهینه می کند، کارایی را در تمام نقاط زنجیره تامین بهبود می بخشد. درک چگونگی رساندن کالاها به مکان مناسب در زمان مناسب می تواند یک تمایز برای یک کسب و کار باشد، به مشتری ارزش افزوده دهد و در عین حال هزینه ها را کاهش داده و فروش را بهبود بخشد.